Debat og politik

Byrådet godkender ny Naturpolitik for Odsherred Kommune

Efter et års grundigt arbejde og en inddragende proces vedtog byrådet i Odsherred Kommune en ny Naturpolitik 2022-2024. Foto: Odsherred Kommune

Tirsdag den 31. maj 2022 vedtog byrådet i Odsherred Kommune ’Naturpolitik 2022-2024’, der i sidste ende skal bidrage til at skabe endnu mere og bedre natur i Odsherred.

Odsherreds natur er som udgangspunkt storslået. Kysterne, bakkerne og de mange naturområder giver herredet en særlig værdi. Inden for kommunegrænsen finder vi alle de forskellige naturtyper, som Danmark byder på; Vi er rige på enge, overdrev, heder, moser, søer og fredede fortidsminder. Men i lighed med resten af Danmark, så er den generelle naturkvalitet i kommunen i tilbagegang.

”Naturen er noget vi er sammen om – og som vi prioriterer. For Odsherred er meget mere end strande og sommerhusområder. Vi har et unikt landskab og store stedbundne kvaliteter. Men vi skal satse endnu mere på naturen. Både for dens egen skyld, men også fordi det er en vigtig del af, hvad Odsherred er. Der er brug for at styrke den vilde natur og biodiversiteten. Det skal Naturpolitik 2022-2024 medvirke til,” siger Claus Starup, formand for Klima- og Miljøudvalget.

Højt ambitionsniveau

Ambitionen med naturpolitikken er, at Odsherred Kommune i fremtiden er en kommune med storslået natur og landskab, hvor stor biodiversitet viser sig i såvel store naturområder af national og international betydning, men også i den lille og nære natur i byer, haver, ved sommerhuset, langs veje og på marker. At den særlige natur er for alle og at alle forstår værdien af naturen og biodiversiteten. Politikken er rettet mod den kommunale forvaltning og institutioner, eksterne samarbejdspartnere, organisationer, foreninger og den enkelte borger. Der er et særligt fokus på sommerhusområder og fritidsgrunde, hvor der er et stort potentiale i endnu mere vild natur og flere levesteder for dyr og planter.

”Én ting er en politik, noget andet er at føre den ud i praksis. Det handler om samarbejde mellem kommunen og private aktører og frivillige. Vi vil fra politisk side søge at afsætte midler til en aktiv naturindsats og til naturforbedrende projekter, ligesom vi aktivt vil søge ekstern finansiering til projekter og midler til naturpleje gennem fonde. Endelig vil vi endnu højere grad indarbejde naturhensyn ved planlægning. Målsætningen er at tage mere hensyn til naturen i al planlægning og at oparbejde mere viden om naturen. Jeg glæder mig til at vi tager det her skridt,” siger Claus Starup.

Politik og handlingskatalog et resultat af grundig inddragelse

I udarbejdelsen af Naturpolitik 2022-2024 er en række fagpersoner og interessenter blevet inddraget, bl.a. Grønt Råd og §17 stk.4-udvalg for grøn omstilling og bæredygtig udvikling. Der er desuden af flere omgange indhentet input og kommentarer på Odsherred Kommunes digitale borgerinddragelsesplatform Borgernet Odsherred. Den grundige inddragelse er sket for at opnå en god naturpolitik, der kommer til at kunne favne bredt.

Kommentarer