Vig

Fire unge fra Odsherred til DM i Skills

Indehaver Hans Lynge med de to anlægsstruktørlærlinge Marius Petersen fra Vig og Magnus Christensen fra Asnæs, som er udtaget til DM i Skills i Høng sidst i april. Foto: Odsherred Kommune.

Fire unge med bopæl – og for tres vedkommende også praktikplads – i Odsherred Kommune er af deres fagskoler udtaget til at skulle deltage i Danmarksmesterskaberne i Skills, som i år er større end nogensinde med hele 48 forskellige fag fordelt på over 300 tilmeldte lærlinge.

DM i Skills foregår i dagene 28.-30. april 2022 ved et offentligt gratis arrangement i Høng-Hallen, hvor statsminister Mette Frederiksen lørdag eftermiddag uddeler præmier og ønsker tillykke til danmarksmestrene, som kaldes op fag for fag.

Åbningsceremonien foregår torsdag den 28. april kl. 9.00, hvor formand for Skills Denmark Søren Heisel byder velkommen, dernæst byder borgmester i Kalundborg Kommune Martin Damm velkommen til kommunen regionsrådsformand Heino Knudsen byder velkommen til Region Sjælland og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil åbner DM i Skills 2022.

De fire er anlægsstruktør-lærlingene Marius Petersen, Vig, på 18 år, og Magnus Christensen, Asnæs, på 21 år, der går på Roskilde Tekniske Skole og er i lære hos Rørvig Byg ApS ved Hans Lynge, personvognsmekaniker Albert Amholt fra Sjællands Odde, der går på Roskilde Tekniske Skole og er i lære hos J. P. Tamstorf Ford i Nykøbing samt vejgodstransportelev Mikkel Hoff Pedersen, Hørve, der går på ZBC og er hos vognmandsfirmaet Mogens Jensen A/S, Tølløse.

Træner i påsken

– Det er en rigtig god og bred uddannelse, som giver mange muligheder, og vi kan fint anbefale den til andre, siger Magnus Christensen og Marius Petersen, som begge har taget en knap fire år lange anlægsstrukturuddannelse, hvor man lærer både at etablere fortove, pladser, cykelstianlæg, kloakker og meget andet. De to har begge praktikplads hos Rørvig Byg Aps ved Hans Lynge, der er aut. kloakmester og har en baggrund som murer. Firmaet har otte ansatte, heraf fire anlægsstruktørlærlinge og opererer over hele Sjælland med primær støbning og anlæg af fundamenter og terrasser til nye huse og har Milton Huse og Hybel Huse som faste kunder.

Det var fagskolen, som udtog de to lærlinge til regionsmesterskaberne, som de vandt i efteråret 2021 og dermed blev klar til Danmarksmesterskaberne, og de bruger påsken på at træne den bundne opgave, som går ud på at anlægge en belægning i flere forskellige niveauer og med forskellige slags sten samt afsætte kloak. Det er både evnen til at samarbejde, arbejde omhyggeligt og præcist samt overholde tiden på i alt 21 timer, som er afgørende, hvis de to anlægsstruktørlærlinge skal vinde og blive Danmarks bedste.

Indehaver og mester Hans Lynge er glad og stolt over at have så dygtige lærlinge og håber, det kan inspirere flere til at gå den vej, når de skal vælge erhvervsuddannelse.

– Vi har masser at lave og der vil også være plads til nye lærlinge. Anlægsstruktøruddannelsen er god, fordi den er så bred og også giver mulighed for yderligere uddannelse til byggetekniker eller bygningskonstruktør, arkitekt, ingeniør, anlægsgartner, kloakmester med videre, siger Hans Lynge.

Hos Ford i Nykøbing, hvor Albert Amholt er mekaniker, er man også stolt over at have så dygtig en lærling, at han nu skal til danmarksmesterskaberne for lærlinge.

Mikkel Hoff Pedersen, Hørve, er vejtransportelev hos vognmandsfirmaet Mogens Jensen A/S i Tølløse, der har cirka 50 ansatte, heraf de 40 chauffører og kører entreprenørkørsel med fortrinsvis jord og grus på hele Sjælland.

Borgmester Karina Vincentz ønsker de fire unge deltagere fra Odsherred en god oplevelse og held og lykke ved DM i Skills:

– Det er fantastisk flot gået af de fire lærlinge at være blandt de allerbedste inden for hvert deres fagområde, og jeg håber, at de alle vinder og bliver bedømt som Danmarks bedste. Men uanset udfaldet af konkurrencerne er jeg sikker på, at deres indsatser inspirerer andre unge til at tage en uddannelse efter folkeskolen inden for et område, der interesserer dem, siger Karina Vincentz.

Kommentarer